Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2008 09:48 - Ценности!?
Автор: siikastation Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1479 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 19.12.2008 09:52


Официално посещение на президента Първанов в Туркменистан 
17-12-2008 10:00 | 
image
По покана на президента Гурбангули Бердимухамедов българският държавен глава ще направи официално посещение в Република Туркменистан на 18 и 19 декември 2008 г. 

...

Президентът ще положи венец на Мавзолея на президента на Туркменистан (1990 – 2006) Сапармурат Ниязов. 

...




Сапармурад Атаевич Ниязов (на туркменски:Saparmyrat Atayewic Nyyazow), известен като Туркменбаши (Turkmenbasy, в превод Водач на всички туркмени), е държавен глава на Туркменистан от 1991 година до смъртта си през 2006. Той е първи секретар на Туркменската комунистическа партия от 1985 до 1991, след което е избран за първи президент на Туркменистан. През 1999 година е обявен за доживотен президент на страната

...

В Туркменистан е в сила култ към личността, съгласно който президентът Ниязов е провъзгласен за Туркменбаши (Водач на всички туркменци). Неговият образ е поставен навсякъде в държавата - от медиите до етикетите на бутилките със водка. На негово име или на името на неговите непосредствени роднини са кръстени град, няколко училища, летища и дори метеорит. Институция, която не може да носи името му, се нарича на името на неговата майка. Логото на туркменската национална телевизия е неговият профил. Всички сайтове трябва да имат лика на Туркменбаши. Статуи на Ниязов и неговата майка са поставени навсякъде в страната, дори една в пустинята Каракум. Негова огромна позлатена статуя, висока 15 метра, стои на подвижен пиедестал в столицата. Правителството го е награждавало пет пъти с наградата Герой на Туркменистан.

През 2001 Сапармурад Ниязов публикува философско-историческото изследване на туркменския народ "Рухнама" (Духовност). Книгата става задължителен предмет за изучаване в училищата и университетите и е преведена на 30 езика, включително на езика на зулусите и на брайловата азбука за слепи. През 2004 президентът на Туркменистан издава втори том на "Рухнама" със завети за бъдещите поколения. Двете книги се изучават задължително в училищата и са настолно четиво в авто-клубовете, в обществените институции и по домовете. На 10 август 2002 са преименувани имената на месеците съгласно туркменските национални символи описани в книгата "Рухнама", като месец януари се нарича "Туркменбаши". Преименувани са също и имената на дните от седмицата. Както всички диктатори и Ниязов е доста нисък, има ръст едва 150 cm

Президентски декрети 

Като доживотен президент на Туркменистан, Сапармурад Ниязов издава множество противоречиви и необичйни декрети:

  • През април 2001, са забранени операта и балета, описани като "ненужни ... нехарактерни за туркменската култура".
  • През 2004 е забранено на младите мъже да носят дълги коси и бради.
  • През март 2004, 15 000 обществени здравни работници са освободени, включително сестри, акушерки, училищни лекари и санитари и заменени от редовни войници.
  • През април 2003, младите в Туркменистан са посъветвани да дъвчат кокали, за да запазят зъбите си бели и да не си слагат златни коронки.
  • През април 2004 е наредено да се построи леден дворец близо до столицата. (През декември 2006, статия в британския вестник Sunday Times разкрива, че "ледения дворец" всъщност е разкрасена ледена пързалка)
  • През 2004, всички правоспособни шофьори са задължени да преминат морален тест.
  • През 2004 е забранено на новинарите да носят грим.
  • През февруари 2005, на всички болници извън Ашхабад е наредено да затворят, за да ходят болните на лечение в столицата. Всички провинциални библиотеки са затворени с мотива, че обикновените туркеменци не четяли книги.
  • През ноември 2005 на лекарите е наредено да полагат клетва пред президента, вместо Хипократова клетва.
  • През декември 2005 са забранени видеоигрите, с мотива, че съдържат твърде много насилие, неподходящо за младите, които ги играят.
  • През януари 2006 на една трета от възрастните хора са премахнати пенсиите, а на други 200 000 са намалени. Наредено е пенсиите, получавани през изминалите две години, да бъдат върнати на държавата. Министърът на външните работи на Туркменистан категорично отрича обвиненията, че орязването на пенсиите е довело до смъртта на много възрастни туркменци и обвинява чуждите медии в разпространяване на "целенасочено изопачена" информация по темата.
  • През септември 2006 туркменските учители, които не успеят да публикуват хвалба за туркменския водач да останат на по-ниско заплащане или да бъдат уволнени.
  • През октомври 2006 Туркменистан твърди, че е освободил 10 056 затворници, включително 253 чуждестранни от 11 страни. По този случай Ниязов казва: "Нека този хуманен акт на една част от държавата послужи за укрепване на истинските морални ценности на туркменското общество. Нека целия свят разбере, че никога не е имало място за злини и насилие в благословената туркменска земя."
  • Забранени са автомобилните радиокасетофони, имитирането на пеене както и музиката на обществени места, за да се предпази туркменската култура от "негативни влияния".
  • На всички обществени места се изисква да бъдат поставени видео монитори.
  • В столицата са забранени кучетата, поради непривлекателната им миризма.

 




Без коментар!




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. drona - Парите не миришат
23.12.2008 16:58
така рекъл забравих кой римски император и до днес тази максима си е в сила ....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: siikastation
Категория: Лични дневници
Прочетен: 317862
Постинги: 81
Коментари: 220
Гласове: 2376
Архив