Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2008 10:33 - Ситуационни игри
Автор: siikastation Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3780 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 29.08.2012 13:47


Жена на средна възраст. Жената на средна възраст има нужда от здравеопазване. Тази - от гинеколог. Жената спазила процедурата - GP, талон за специалист, автобуса и хоп в близкия голям град с голяма болница.
Препоръчали на Жената едно светило - шеф на клиника. Шефовете доктори обикновенно гонят кариера, а не здравето на пациентите, но пациентите си умират да ги пипне Шефа.
Да продължим. Жената намерила Шефа, записала си час и чинно зачакала Датата, пазейки златната хартиика, наречена Направление. Той работел със Здравната каса, което ще рече, че сума по-голяма от потребителска такса не трябва да се споменава. Да ама не казваше Петко Бочаров. 
 -Добър ден!
 -Добър да е.
 -Заповядайте талона, нали работите с тях?
 -Да, мерси. Какво се оплаквате?
...
 -Дъра-бъра..
 -Дъра-бъра..
...
 -Ще ви изпратя на консултация с кардиолог, но ще отидете точно еди къде си и ще търсите точно еди кой си ;)
 -Разбира се доктор Шеф. Довиждане!
 -Довиждане и минете през сестрата да платите за прегледа!
 -Ми направлението?
 -То покрива само част от прегледа, ще го задържа. Вие като излизате платете!

Жената е била бунтарка, но някога. Сега вече живота я е натиснал силно към земята и не и позволява волности, мнение и борба. Тя пък е приела. Бунтарството го е погребала някъде преди 15, а може би 20 години... 

Минала през консултацията, където по случайност талона за преглед покривал само част от него, та се наложило и там да плаща и се върнал при доктор Шеф. Доктор Шеф казал на Жената, че се налага операция. Това разбира се притеснило жената, защото никой не обича да го режат и ръгат освен мазохистите, но тя не била такава. Притеснило я и разбраното от нея, че безплатното здравеопазване е твърде скъпо... Избор обаче нямало. Доктор Шеф и казал да отиде при личния си лекар за да вземе от него талон за тази операция. Доктор Шеф и казал също, че ще я оперира в голямата държавна болница, което пък от своя страна внесло някакъв макар и крехък покой в иначе измъчената душа на Жената. Тя знаела, че в частните болници всичко се плаща, докато в държавните не би трябвало.

Изчакала деня, изкъпала се, приготвила си багажа и със свито сърце постъпила в клиниката на доктор Шеф. В деня преди операцията била запозната, че операцията и струва 400 лв. 
 -Но нали съм с талон?!?
Ние обаче вече знаем, че "той покрива само част от операцията". Със притеснена душа звъннала на съпруга си, той разбира се дал парите и Жената била оперирана.  Казали и, че трябва да си вземе разни хапове и да ги пие. Тя подочула, че докато е в болница не би трябвало да си купува хапове защото болницата и ги подсигурява, но опитът и с безплатното лечение я накарал да допусне, че някои от лекарствата не се покриват от него. Друг е въпроса, че те биват изписвани от болничната аптека, но практиката казвала, че веднага след това поемат път към подходяща частна за част от себестойността си. Доходно е. За персонала. 
Изписали я и бавно започнала да се възстановява.

Със свито сърце, болка в душата и половин уста разказвала колко и излязло всичкото безплатно лечение. Тя е била бунтарка, но сега като я попитат защо е плащала тя отговаря примирено "Какво можех да направя". Здравият обезверен човек е по-слаб от болният със силен дух. Нашата героиня била в категорията обезверен болен човек... което е жалко.

Каква е задачата на ситуационната игра?
Няма значение...

image



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chervenata - Няма значение
07.10.2008 12:07
Гела, Мара или Камшик Тодора са си проснали анонимно гащите на стобора - 99% сме поставени в това унизително положение да се бъркаме от суеверие, щото нали, видиш ли е за здравето. Иначе кучета ни яли...
цитирай
2. cecobob - За жалост
07.10.2008 13:17
точно така стоя тнещата в здравеопазването. Най-добре е преди да се предприеме нещо, да се обаждаме на горещите телефони и да се консолтираме.
цитирай
3. siikastation - ===
07.10.2008 13:49
Суеверието е враг на разума. В общи линии нещата са си в нащи ръце, но всички говорим едно когато ни е широко и друго когато ни отеснее. Е, почти всички...
цитирай
4. drona - :))))
07.10.2008 16:32
следователно, да ходим направо на частно - там те посрещат направо с ценоразписа.
цитирай
5. lelya - Ами, надявам се скоро да се спука ...
07.10.2008 19:19
Ами, надявам се скоро да се спука балона на здравеопазването и да се спре с изнудването на пациенти. Най- много ме е страх на този свят от лекари. Всичко друго някак ми се струва, че мога да преборя, но лекари...Все пак, успях да родя преди година и половина без да давам рушвет и се гордея с това! Наистина. Е, поизтърпях грубичкото отношение на персонала...В същност личният ми лекар е педиатър. За съжаление сина ми лежа тази година в детската педиатрия. Тук е момента за добрата новина. Педиатрите не искат рушвети. Да живеят педиатрите.
цитирай
6. siikastation - lelyа
07.10.2008 21:17
Расизма е една друга работа, но на практика в детското се радват на всяка умна, чиста, възпитана и грижовна майка. Понякога се чудя как няма още убита нагла циганка от персонала :)
цитирай
7. lubopitstvo - Браво за постинга! Актуален и ...
30.10.2008 14:36
Браво за постинга!
Актуален и болезнен.А вие всички не се отказвайте да бъдете бунтари.Всеки има някоя такава история или със сигурност ще има.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: siikastation
Категория: Лични дневници
Прочетен: 317817
Постинги: 81
Коментари: 220
Гласове: 2376
Архив