Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2009 22:55 - 2 април преди 133
Автор: siikastation Категория: Други   
Прочетен: 1600 Коментари: 0 Гласове:
0



 Георги Бенковски обявява преждевременно началото на Априлското въстание.
image

Възстанието трябвало да почне 10 дни по-късно, но поради крехката си психика в Копривщица гръмнали мюдюрина и щат не щат ... зели властта. Тодор Каблешков напусал прословутото си кърваво писмо като кръвта в него е на мюдюрина (тези хора не са ли се плашили от хепатит?) в подписа и го пратил на Бенковски. Вземайки пред вид самопредлагането му за апостол, нищо не му попречило да обяви на своя глава и началото на възстанието. Е, изненадал е всички та са се чудили другите комити какво да правят, предопределил е пътя на възстанието към неуспех, но пък е бил първи...

image


Така или иначе е записан в Българската история като герой, а суетата му довела до пожари и кланета е изпълнила главната си цел - предизвикала е реакция на Европа и Русия, а 2 години по-късно България не е била част от империята.

Мой виртуален познат е споделял, че в историята няма ако, но е повод за дискусия различните актове и стъпки на Османската империя за облекчаване живота на християните. Имало е и обсъждане на относителна независимост на България в рамките на Османската империя - да кажем подобие на федерализация.
 


Тагове:   април,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: siikastation
Категория: Лични дневници
Прочетен: 317860
Постинги: 81
Коментари: 220
Гласове: 2376
Архив